BMW F650 Forums banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #1
hello,

The dashboard of my BMW F650gs Dakar 2002 34000km started behaving strangely. Please see the videos i recorded on youtube:

https://youtu.be/aJj37yVdkDk
https://youtu.be/IK9OYzkhPr4

Have you seen something like this before?

I bouth a new battery that malfunctioned and could never keep the bike running. The voltage was a little low too. Since then the dashboard started behaving like this.

Now I bought another battery, good quality. The bike starts and runs fine. All lights work well. But the dashboard still behaves like this. And it is only the meeters, km and clock that misbehave. And the weird noise. Everything else works fine.

Have you seen this before? Any idea what could it be? I am not sure where should I start looking.

Thanks
 

·
Registered
Joined
·
308 Posts
You posted at f650.com & WPoll provided answers & links

The majority of the dash lamps are directly driven from neutral/high beam/BMSC so are independent of the dash electronics

The dash electronics are clearly attempting to initialise and failing then attempting to start over and over again, you will find threads about it at f650.com

With all the 650GS models particularly the dual spark & G Series it is not a good idea to turn on ignition when the battery is bad

Without the bad battery aspect in your case the most likely problem is the 5v supply rail electrolytic capacitor degrading due age & the way stepper motors work

If you don have good electronic skills find a good electronics tech & have him clean the pcb & replace the capacitor
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #3
thanks for the reply. I took the bike apart last weekend and found that rodents destroyed some electrical cables under the seat and under the air filter.
Like in the attached images.

I fixed most of them but there are 2 cables, taped down together, that I don't know where they go. I can't find any missing connection.
One cable is yellow with blue line and other green with blue line.
Any idea where these would go?

https://ibb.co/jLgmbBd
https://ibb.co/XxLgXgp
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #5
I fixed the wires issue. Bikes starts like new now.

Regarding the dashboard issue, I have changed the capacitor, the 100uF 50V one, with a new one but the problem persists.
See video:

What else can I do? Do you think replacing the entire PCB would fix it?
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #6
I have changed the other capacitor now, the 47uF 16V one.
The dashboard seems to work fine now!

It still makes some ticking after I turn the ignition off for about 1 minute and then complete silence. I have read on other threads that this is normal. Even though I never heard this before. Maybe someone can explain what is the dashboard doing!
Here is the video with these ticks:

And here is the board with the new 2 capacitcapacitors: 20210206-232917

This thread was also very useful: http://f650.com/forum/forum/off-the-...-after-key-off

Thanks a lot, this was very helpful
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
thanks for the answer I had the same problem it has helped me a lot I like to know the reasons before venturing to a mechanic often take advantage of ignorance
 
1 - 7 of 7 Posts
Top